نگهداری و پرورش شمعدانی

گل شمعدانی از دیرباز یکی از گل‌های رایج در ایران است که در بیشتر خانه‌ها دیده می‌شود. این گل آپارتمانی به دلیل برگ‌های زیبا و مخملی و نگهداری آسان محبوب خاص و عام است.  

گل شمعدانی می‌تواند در هر نوع خاک  , باغ سرپوشیده یا باز , یا حیاط خانه رشد کند، اما خاک خنثی یا قلیایی را بیشتر دوست دارد. همچنین در مکان‌های آفتابگیر در آپارتمان در گلدان، سبد آویزان یا بستر گل‌ها نیز به خوبی رشد کرده و گل می‌دهد.

نحوه‌ی نگهداری و پرورش گل شمعدانی

کاشت و تکثیر

شما می‌توانید گل شمعدانی را با بذر (دانه)، قلمه یا پیوند کاشت کنید. اگر تصمیم به قلمه زدن گرفتید، حتماً از گیاهان سالم و پر برگ استفاده کنید. همچنین اگر دانه‌ی این گل را می‌کارید، شکاف زدن دانه‌ها قبل از کاشت به جوانه زنی کمک می‌کند.

تکثیر شمعدانی از طریق قلمه‌زنی به آسانی امکان‌پذیر است و قلمه‌ها در هر بستری حتی در داخل آب ریشه می‌دهند هر قلمه باید درست از زیر یک گره قطع شود. قلمه‌ها بهتر است که درون ماسه و در محل گل‌خانه کاشت شوند، در روزهای اول قلمه‌ها را در سایه نگهداری می‌کنند، سپس به‌تدریج به آن‌ها نور کافی داده می‌شود تا رشد و نمو کنند. زمانی قلمه‌ها آبیاری می‌شوند که بستر کاملاً خشک باشد.

نور و دما

گل‌های شمعدانی می‌توانند تا دو هفته جوانه زنی کنند و باید در مکان گرم  با دمای ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتیگراد و مرطوب نگه داشته شوند.

 

شمعدانی‌ها به نور مستقیم آفتاب نیاز دارند، البته آفتاب سنگین و شدید نیز برای آن‌ها زیاد مناسب نیست. بنابراین در تابستان باید شمعدانی‌ها را در سایه نگه داشت.

 این گیاهان بر حسب تاریخ تهیه قلمه آنها از آغاز فروردین تا پایان مردادماه به گل می‌نشیند و ازجمله گیاهان گلخانه‌های سرد است. سازگاری آنها بسیار خوب است و در زمستان باید در کنار پنجره و در حرارتی حداکثر ۱۲ درجه سانتیگراد قرار گیرد.

کوددهی

گل شمعدانی یک گیاه نیازمند تغذیه سنگین و مکرر نیست، اما از آنجا که معمولاً در گلدان پرورش می‌یابد، تغذیه ای سبک با کود مورد علاقه شما، هر دو تا چهار هفته، آنها را نیرومند نگه می‌دارد.

خاک مناسب برا ی آنها مخلوطی از خاک باغچه ای شن دار همراه با مختصری خاکبرگ و تورب پوسیده است. در واقع تورب برای حفظ رطوبت خاک توصیه می‌شود. دقت کنید که کوددهی زیاد باعث رشد بیش از حد و کاهش گل دهی می‌شود.

آبیاری

آبیاری گل شمعدانی باید کم کم صورت گرفته و بعد از اینکه خاک گلدان کاملاً خشک شد هر یک روز یا دو روز یکبار کافی است تا باعث شکوفه زدن گل‎‌ها شود. با این حال، آن را به مدت طولانی خشک نگه ندارید که در این صورت باعث ریختن برگ‌ها و پژمردگی می‌شود.

گل شمعدانی در فصل بهار و اوایل تابستان به آب زیاد نیاز دارد و در همین هنگام است که دادن چندبار کود محلول بدان نیز بسیار مناسب خواهد بود.

آفات و مشکلات گل شمعدانی

  • در اکثر موارد، شمعدانی‌ها در هنگام رشد در خارج از منزل مستعد آفات و حشرات نیستند. اما در داخل خانه، شته‌ها و شپش‌های سفید می‌توانند به یک مزاحم تبدیل شوند. این شته‌ها معمولاً با استفاده از اسپری سمی‌دفع آفات قابل کنترل هستند.
  • یکی از مشکلاتی که ممکن است زیاد اتفاق بیافتد و دلیل آن آبیاری زیاد، اکسیژن کم و آبشویی بیش از حد و هم چنین زیاد شدن نمک‌های محلول در آب است، پوسیدن ریشه است.
  • به دلایل مختلفی ممکن است برگ‌های شمعدانی خانگی شما زرد شوند که از دلایل شایع آن می‌توان به آبیاری زیاد یا کمبود آب، خشکی بیش از حد و شرایط جوی نامناسب و یا کمبود نور اشاره کرد .
  • قرمز شدن برگ‌ها به دلیل کمبود  فسفر می‌تواند اتفاق بیافتد. چون که در هوای سرد فسفر موجود در خاک به حالت نامحلول وجود دارد و گیاه نمی‌تواند از آن استفاده کند. پس گیاه را نباید در دمای خیلی پایین نگهداری کنید.
  • تغییرات ناگهانی هوا مانند گرم و خشک شدن زیاد و یا سردی هوا موجب ریختن گل‌ها می‌شود.
  • سیاه شدن سر شاخه‌هاحاصل یخ زدگی و سرمای زیاد است. با انتقال گل به مکانی سرپوشیده و گرمتر از سیاه شدن سر شاخه‌ها جلوگیری کنید.

منابع:

www.thespruce.com
www.gardenersworld.com
www.hgtv.com
www.gardening.cornell.edu

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید