نگهداری و پرورش ماهی طلایی

گل آپارتمانی ماهی طلایی یا کلومه آ (Goldfish) نام خود را به دلیل انبوه گلهای نارنجی قرمزی که در بهار و تابستان ظاهر می‌شوند، گرفته‌اند و در واقع این گل‌ها کمی ‌شبیه به ماهی‌های طلایی در حال پرش هستند. گل ماهی طلایی در صورت مراقبت خوب، شکوفه‌های زیبایی می‌زند که به آن رنگ و زیبایی خاصی اضافه می‌کنند.

در داخل منزل، این گیاهان گل‌های آبشارهای خوبی برای راهروی ورودی روشن هستند یا می‌توان آنها را در سبدها پرورش داد. گل‌های ماهی طلایی عمر نسبتاً طولانی دارند و تقریباً در طول یک دهه زنده می‌مانند، به شرط آنکه در صورت لزوم (اما نه خیلی زود!) گلدان آنها را تعویض کنید و آنها را از هوای خیلی خشک یا سرد محافظت کنید.

نحوه‌ی نگهداری و پرورش گل آپارتمانی ماهی طلایی

کاشت و تکثیر

برای کاشت این گیاهان خاک گلدان سبک و سریع آبگیری ایده آل است. همچنین می‌توانید از خاکهای غنی شده استفاده کنید.

مانند بسیاری از گیاهان گرمسیری، گیاهان ماهی طلایی دوست دارند تعویض گلدان کمی‌داشته باشند و به نظر می‌رسد در این حالت قدرت بیشتر و نمایش گلهای بهتر خواهند داشت. در نتیجه، فقط هر ۲ تا ۳ سال یکبار گلدان آنها را تعویض کنید. هنگام تعویض گلدان، می‌توانید به آرامی‌ریشه گیاه مادر را هرس کنید تا رشد ریشه جدید را ترغیب کنید. آنها را در گلدان‌های خیلی بزرگتر قرار ندهید.

گل‌های ماهی طلایی به راحتی از قلمه‌های نوک ساقه ریشه می‌گیرند. نوک ساقه‌هایی را انتخاب کنید که جوانه‌های گل روی آنها وجود نداشته باشد و طول آنها حدود ۵ تا ۷ سانتی متر باشد. استفاده از هورمون ریشه زایی شانس موفقیت تکثیر را افزایش می‌دهد. قلمه‌های تازه کاشته شده را در منطقه‌ای گرم و روشن قرار دهید و تا زمان ظهور رشد جدید آن را مرطوب نگه دارید. گیاهان جدید پس از تکثیر تا تابستان گل نخواهند داد.

نور و دما

گیاهان ماهی طلایی نور روشنی را ترجیح می‌دهند اما نور مستقیم را دوست ندارند. پنجره‌ای رو به شرق برای نورگیری این گیاهان عالی است. آنها همچنین می‌توانند با موفقیت در زیر نور چراغ‌ها در داخل خانه، خصوصاً در زمستان پرورش داده شوند.

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که گیاهان گرمسیری ماهی طلایی برای رشد و رونق نیاز به گرما و رطوبت زیادی دارند. اما در طبیعت، این گیاهان گرمسیری در زیر سایبان سبز سایر گیاهان رشد می‌کنند، بنابراین دما در واقع خنک است.

گیاهان ماهی طلایی که در خانه پرورش می‌یابند در دمای اتاق ۱۷ تا ۲۳ درجه سانتی گراد بهترین رشد را خواهند داشت. آنها نیاز به رطوبت خفیف تا متوسط دارند و می‌توانند روزانه از رطوبت دمای اتاق استفاده کنند. آب سرد به شاخ و برگ این گیاه آسیب می‌زند. در محیط‌های مخصوصاً خشک، استفاده از مرطوب کننده در نزدیکی گیاه مفید است.

کوددهی

گل آپارتمانی ماهی طلایی به صورت هفتگی در طول فصل رشد با کود مایع ضعیف که شامل مواد مغذی‌ها است و شکوفه زدن گل‌ها را تشویق می‌کند، کوددهی کنید. گلوله‌های کودهای کنترل شده نیز برای تغذیه این گیاه گزینه‌های خیلی خوبی هستند.

آبیاری

گل‌های ماهی قرمز را در طول تابستان، سخاوتمندانه آبیاری کنید و خاک را به طور مداوم مرطوب نگه دارید. در زمستان، آبیاری را کاهش داده و اجازه دهید خاک کمی‌خشک شود. به نظر می‌رسد این کار باعث شکوفا شدن بهتر گل‌ها می‌شود. البته دقت کنید که که خاک هرگز نباید کاملاً خشک شود.

آفات و مشکلات گل آپارتمانی ماهی طلایی

  • گیاه کلومنه آ به کنه بسیار حساس است. برای پیشگیری گلدان را با اسیدهیومیک یا آسپیرین تغذیه کنید تا گیاه همیشه قوی و مقاوم باشد. اگر روی برگ گیاه گرد و خاک دیده شود یا تار عنکبوت وجود داشته باشد یعنی گیاه کنه دارد و باید با استفاده از موم کنه کش سمپاشی شود.
  • از نشانه‌های افت شپشک دیدن پنبه لابه‌لای جوانه‌های برگ و ساقه گیاه است، دراین مواقع گیاه باید با استفاده از سم سمپاشی شود.
  • برای مبارزه با بیماریهای قارچی جلوگیری بهتر از درمان است. تا جایی که امکان دارد از مخلوط کاشت ضدعفونی شده استفاده کنید و مراقب عدم  خیس شدن گیاه در طی آبیاری نیز باشید. بیماری ویروسی موزاییک نیز ممکن است گاهی مشاهده شود که موجب زرد سبز شدن برگ‌ها و کوتاهی قد گیاه و بدشکلی آن می‌شود.
  • گل ماهی طلایی همچنین ممکن است مانند بسیاری از گیاهانی که به رطوبت بالا علاقه دارند، مورد حمله کرمهای ریز قرار بگیرد. گیاهان جوان در معرض خطر بیشتری قرار دارند و می‌بایست آنها را تا زمانی که مطمئن نشده‌اید فاقد هرگونه آفتی هستند، از گیاهان دیگر دور نگهدارید.

منابع:

www.thespruce.com
www.gardeningknowhow.com
www.guide-to-houseplants.com

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید